Veidekke - Reduserte antall skader med 70 prosent.

Styrker sikkerhetskulturen med SOS

Veidekke Industri reduserte antallet skader med 70 prosent etter at SOS-samtalen ble introdusert for noen år siden. Nå skal 8500 Veidekke-ansatte trenes i å stille gode, åpne spørsmål for å få sving på samtalen om sikkerhet.

- Det handler om å gjøre det enkelt; kun fem spørsmål. Det vi gjør, gjør vi fullt og helt. Og det er utrolig kult at tiltakene fungerer!

Sier Hege Tungesvik, HMS-sjef i Veidekke.

Selskapet er en av Skandinavias største entreprenører og eiendomsutviklere. Veidekke utfører alle typer bygg- og anleggsoppdrag, utvikler boligprosjekter, vedlikeholder veier og produserer asfalt, pukk og grus.

Samtale om sikkerhet
For noen år siden ble tiltak satt i verk for å redusere antallet skader i Veidekke Industri. Tungesvik, som har bakgrunn fra Conoco Phillips og sikkerhetsarbeidet der, foreslo et opplegg som kalles «Samtale om sikkerhet», eller SOS. Kort fortalt handler det om å stille åpne spørsmål med fokus på sikkerhet i arbeidshverdagen.

Få folk til å snakke sammen, noe som ikke var helt naturlig i starten. For å si det sånn.

- Vi brukte litt tid på å få samtalene i gang. Det var like fremmed for lederne, som det var for dem ute på arbeidsplassene. Det er lett å snakke om maskinene, om jobben som skal gjøres, men sikkerhet? Det var vi ikke så gode til å snakke om, forteller Tungesvik, som begynte med topplederne, deretter ledd for ledd i organisasjonen.

- Katharina Bjerke, konserndirektør i Veidekke Industri, gjorde en glimrende jobb med å eie budskapet, gå foran, sette forventning til bruk av SOS-samtalen. Det var svært viktig, spesielt i starten.

Og kulturen har virkelig endret seg. I årene 2015 – 2019 sank antallet skader i Veidekke Industri med 70 prosent. Resultatene er så gode, at konsernledelsen i entreprenørgiganten bestemte å ta i bruk SOS i hele organisasjonen.

Det handler om å bry seg
- Vi har fått en helt annen måte å snakke om HMS, et annet språk, en ny trygghet. Vi har valgt omsorg i stedet for pekefingre. Det handler om å bry seg om arbeidskollegaene dine, om å stille de gode spørsmålene som får samtalen i gang - og skaper refleksjon. Nå blir det utrolig spennende å få hele organisasjonen med på opplegget, som er det aller første fellesinitiativet vi tar på HMS-området i konsernet, sier Hege Tungesvik, som har samarbeidet med Kulturkompaniet gjennom hele perioden.

Kulturkompaniet har vært med i utviklingen av dialogverktøyet sammen med Veidekke. Vi har også trent ledere og nøkkelpersoner i et «train the trainers-program» for å utvikle gode ambassadører. Som bildene viser, skjer dette blant annet med rollespill av våre dyktige prosessledere og skuespillere.

Langsiktighet
Programmet er en kombinasjon av større og mindre grupper og har vært kjørt over flere år. Stamina er en sentral faktor for å få til endring;

- Programmet har gitt kraftige utslag på skadestatistikken. SOS har vært en nøkkel til å få dette til, sammen med flere andre initiativer. Vi har jobbet bevisst med innholdet i mange år. Vi var ikke så gode på HMS, vi turte å si det høyt – og evnet å gjøre noe med det. Det er vi stolte av! Og Kulturkompaniet har vært en viktig samarbeidspartner i å oppnå de gode resultatene, sier Hege Tungesvik, HMS-sjef i Veidekke.

Espen Kvark Kvernbergh, prosessleder og skuespiller i Kulturkompaniet, har jobbet med selskapet i en årrekke. Han kontrer slik på rosen fra Tungesvik:

- Kompetente, faglig sterke folk, som har en smittende stolthet i hvem de er og hva de gjør. Kulturen er raus og varm, det er høyt under taket og rom for gode diskusjoner og faglig uenighet. Det siste er svært viktig for å finne de beste løsningene for god sikkerhetskultur.

- Veidekke har skapt en kultur der det å bry seg også betyr å lytte til andre erfaringer og sannheter. Det er en form for skapende motstand som gjør meg bedre, mer ydmyk og som utfordrer min virksomhetsoppfatning og blindpunkter. Det liker jeg!

Sier Espen Kvark Kvernbergh.

Veidekkes fem SOS-spørsmål
Hva er jobben du skal gjøre?
Hvordan har du planlagt arbeidet?
Hvilken risiko er forbundet med jobben?
Hva om noe uventet skjer?
Hvordan kan du bidra til at du og dine kolleger jobber sikkert?