Sayfr har kurset sjøfolk fra hele verden digitalt.
Slik bygger Sayfr HMS-kultur midt i pandemien
Hvordan ser kursing, kultur- og kompetanseutvikling ut midt i en pandemi? Sayfr måtte tenke annerledes da verden stengte ned. Sammen har vi vært på kurs med 750 sjøfolk fra Brasil i vest til Thailand i øst.
- Det er rundt 28.000 brukere av appene våre nå og tilbakemeldingene er svært gode. En av lederne, en russisk kaptein, fortalte at han snudde opp-ned på hvordan han kommuniserer og oppfører seg på jobb – og hjemme hos familien sin – etter å ha startet på programmet med oss. Det er kult!
Det er Morten Kristmoen, partner i Sayfr, som forteller.
Les mer om Sayfr her.
Sayfrs kunder består i hovedsak består av rederier. Det Oslo-baserte selskapet har utviklet et leder- og kulturprogram som etter planen skulle rulles ut med fysiske møter og kursing over flere dager. Programmet er basert på forskning om hvilke atferder sjøfolk bør trene på for å være på den sikre siden, bokstavelig talt.
Singapore ble Teams ...
– Vi var klare til å besøke storbyer som Amsterdam, Singapore og Tokyo for å rulle ut programmet, men måtte snu oss rundt og skape et digitalt rammeverk for å bygge den samme kulturen og erstatte de fysiske møtene, sier Trygve Eichinger Vassbotn, prosjektleder i Kulturkompaniet.
Det ble få - eller rettere sagt ingen – storbyer å besøke. I stedet har programmet blitt kjørt digitalt, med suksess. 750 ledere gått gjennom programmet i 2021.
Les også: Gjør feil til en fordel
En avgjørende faktor var å skape en trygg arena for alle, selv om man satt hver for seg foran en skjerm, noen om bord på et skip, andre med barn i karantene springende rundt beina.
– Vi ville skape et møtested hvor deltakerne ble engasjert og tok aktivt del i læringen. Motsetningen til digital monolog, om du vil. Det handler om å bygge innholdet basert på deltakernes egne opplevelser og meninger, forklarer Vassbotn.
Opplevelsesdeling og meningsutveksling er to viktige faktorer. Det krever at fasilitatorene av de digitale workshopene må være skjerpet.
Krevende – og gøy
– Du må sitte helt ytterst på stolen og vurdere hva som skjer i rommet og lage fellesskap. Nettopp dette er noe av det kuleste med denne typen jobber, sier Vassbotn.
Fundamentet i programmet er å reflektere rundt spørsmål som; hvem er du og hvordan påvirker du menneskene rundt deg? Det handler om mennesker og atferder, om å bry seg og skape tillit.
– Tilbakemeldingene viser at mennesker fra hele verden har lært mye av programmet, og bruker det de lærer i hverdagen sin. Det synes vi er ekstra stas! Det handler ikke bare om lederrollen, men om hele mennesket, sier Trygve Vassbotn, som har hatt med seg et team på rundt ti personer fra Kulturkompaniet.
Metodikken til Sayfr er utviklet over ti år – og er basert på forskning. Metodikken som Kulturkompaniet bruker henter mye inspirasjon fra kreative bransjer. Vi utvikler denne typen programmer ut fra 15 års erfaring med kurs innen blant annet HMS og service, for kunder som ConocoPhillips, Veidekke og Avinor.
Ønsker dere å lære mer om å bygge kultur - også digitalt? Vi deler gjerne våre erfaringer og ser hva vi kan gjøre sammen!
Trygve Eichinger Vassbotn
tv@kulturkompaniet.no
Tlf.: 980 26 633