
Sayfr - gjør feil til en fordel
Utvikler selskaper og ledere verden over

Hvordan jobber du for å gjøre feil til en fordel? Det er målet til Sayfr, som er eksperter på å redusere risiko ved å måle og utvikle selskapskultur. Ofte trenger du en solid dose humør – og et innsalg som lukter svidd.
-Du kan si det så sånn, ja, sier Didrik Svendsen, partner i Sayfr – og humrer.
Sayfr, som utvikler selskaper og ledere verden over til å forbedre sikkerhet gjennom å endre kulturen – og Kulturkompaniet – har funnet hverandre.
Sayfr har tolv ansatte, er basert i Oslo – og har 20 års erfaring i å kartlegge, endre og følge opp sikkerhetskultur i organisasjoner. Sikkerhet er forretningskritisk for kundene deres, som innen energi og i maritim sektor, der feil kan få store menneskelige og materielle følger.
Data fra 170.000 mennesker
20 års historie har gitt enorme mengder data om hvordan feil oppstår, hva som skal til for å forhindre dem, hvordan de best forebygges – og så videre. Sayfr har data fra 170.000 mennesker innenfor industriene selskapet jobber.
- Innsikten har vi brukt til å bygge en IT-plattform for opplæring og måling av kultur i et selskap. Fokuset er atferden til enkeltmenneskene i organisasjonen. Svarene du gir i verktøyet vårt, blir sammenlignet med andre. Opplæringene kundene får digitalt, var tidligere forbeholdt et fåtall mennesker i organisasjonene som ble kurset 1 til 1. Nå gjør teknologien programmene tilgjengelig for alle, forklarer Svendsen.
Resultatene er blant annet en reduksjon på alvorlige uhell med 50-80 prosent hos kundene, sterk økning i rapportering av uønskede hendelser, endring i atferd på opptil 90 prosent av ansatte – og økt trivsel og engasjement i selskapene.
Gamification
- Konkurranseelementene i verktøyet gjør at mange går gjennom programmet flere ganger. Programmet engasjerer gjennom gamification, fortsetter partneren i Sayfr, som gjennom korona har dreid programmene fra fysiske møtepunkter til mer og mer digitalt.
Sayfr har utviklet fire digitale verktøy for kulturendring:
Sayfr Me – som støtter ledere
Sayfr We – som støtter adferdstrening i spillbaserte scenarior på ansattes mobil
Sayfr Team – som hjelper ledere nærmere førstelinje med å fasilitere gruppe- og refleksjonsmøter (motoren i å endre vaner og kultur over tid)
Sayfr Analytics – som bruker data fra appene til å predikere sikkerhetsrisiko og områder som må forbedres i organisasjonen
Hvorfor Kulturkompaniet?
Men så var det koblingen til Kulturkompaniet, da. Hvor kommer den inn?
- For oss er det kritisk å onboarde ledere og nøkkelpersoner i en prosess vi kaller Sayfr Xlab. Først da er det mulig å gå videre til resten av organisasjonen. Kulturkompaniet fasiliterer deler av programmet. Kulturkompaniet er utrolig dyktige på å gjennomføre treningene med tempo og humør. Kulturkompaniet er flinke til å få folk engasjerte, by på seg selv – og selger inn innholdet på en måte som gjør at det sitter – og blir tatt med videre, sier Svendsen.
Tusen takk, sier vi – og returnerer:
- Vi utfyller hverandre veldig godt! Vi vet at måten vi jobber med kulturutvikling funker gjennom mange, mange års praksis. Sayfr har data på det vi gjør. Kombinasjonen er svært effektiv. Det er også kult å se at programmet fungerer godt digitalt. Det er ingen grunn til å sette kompetanse, opplæring og kurs på pause på grunn av korona. Det er jobben vi gjør sammen med Sayfr et godt eksempel på, sier Hege Dyrhaug Moe i Kulturkompaniet.
Vite mer?
Kontakt Hege Dyrhaug Moe.
hdm@kulturkompaniet.no
Tlf.: 930 34 507